TINL

Description: Szechenyi Plussz

Description: Szechenyi Plussz

Tájékoztató az RRF-2.3.1-21-2022-00011 projekt indításáról

Pályázat címe:

Transzlációs Idegtudomány Nemzeti Laboratórium (TINL)

Projektazonosító:

RRF-2.3.1-21-2022-00011

Pályázati felhívás:

RRF-2.3.1-21 Nemzeti Laboratórium létrehozása, komplex fejlesztése

A projekt időtartama:

2022.06.01 – 2026.02.28.

Konzorciumvezető: Pécsi Tudományegyetem

Konzorcium tagjai:

Semmelweis Egyetem

Természettudományi Kutatóközpont

Szegedi Tudományegyetem

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet

Richter Gedeon Nyrt.

A projekt támogatási intenzitása: 100%

Szerződött támogatás összege: 5 300 000 000,- Ft

Tartalmi összefoglaló:

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében meghirdetett, RRF-2.3.1-21 számú „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” felhívás célként nevesíti a Nemzeti Laboratórium létrehozását és komplex fejlesztését.

A Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TINL) célja az idegrendszeri betegségek mechanizmusának megértése és gyógyításának módszertani javítása, mely lefedi a gyermekkortól a felnőtt korig jelentkező idegrendszeri zavarokat és betegségeket.

A TINL „Idegrendszeri fejlődési zavarok” program küldetése a korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások hátterében álló betegségmechanizmusok átfogó megértése révén új diagnosztikai és intervenciós lehetőségek fejlesztése. Ebben az életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások élethosszon át tartó terhet jelentenek a betegek, hozzátartozók és az egész társadalom számára.

A „Felnőttkori idegrendszeri zavarok” program célja „menteni a menthetőt”, tehát olyan új gyógyító eljárások kidolgozása, melyek kezelési alternatívákat ajánlanak a „fel nem ismert járványra”, csökkentve a legnagyobb egészségügyi nemzetgazdasági terhet.

A projekt konzorciumi formában valósul meg, ahol a konzorciumvezető a Pécsi Tudományegyetem, és a konzorcium tagok: a Semmelweis Egyetem, Természettudományi Kutatóközpont, Szegedi Tudományegyetem, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Richter Gedeon Nyrt.

Az RRF-2.3.1-21-2002-00011 azonosítószámú, „Transzlációs Idegtudomány Nemzeti Laboratórium (TINL)” elnevezésű projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében, 5 300 000 000,- HUF vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg. A Természettudományi Kutatóközpont szerződött támogatás összege: 400 000 000,- Ft.

 

A Természettudományi Kutatóközpont projektvezetői:

Dr. Vidnyánszly Zoltán

Dr. Bunford Nóra