MENL RRF-2.3.1-21-2022-00009

Description: Szechenyi Plussz

Description: Szechenyi Plussz

Tájékoztató az RRF-2.3.1-21-2022-00009 projekt indításáról

Pályázat címe:

Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL)

Projektazonosító:

RRF-2.3.1-21-2022-00009

Pályázati felhívás:

RRF-2.3.1-21 Nemzeti Laboratórium létrehozása, komplex fejlesztése

A projekt időtartama:

2022.01.01 – 2025.09.30.

Konzorciumvezető: Pécsi Tudományegyetem

Konzorcium tagjai:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Debreceni Egyetem

Energiatudományi Kutatóközpont

Miskolci Egyetem

Neumann János Egyetem

Pannon Egyetem

Széchenyi István Egyetem

Szegedi Tudományegyetem

Természettudományi Kutatóközpont

A projekt támogatási intenzitása: 100%

Szerződött támogatás összege: 6 304 000 000,- Ft

Tartalmi összefoglaló:

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében meghirdetett, RRF-2.3.1-21 számú „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” felhívás célként nevesíti a Nemzeti Laboratórium létrehozását és komplex fejlesztését.

A Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium két fő tématerülettel foglalkozik, amelyek a hidrogéntechnológiákra fókuszáló, és a szén-dioxid hasznosításra koncentráló programok.

A két technológia-csoport egymással párhuzamosan, egymást támogatva jelentős szerephez juthat az ágazati integrációban, a hazai ellátásbiztonság erősítésében, és dekarbonizációs célok elérésében.

Annak érdekében, hogy Magyarország a „Zöld Gazdaság” térnyerésének nyertese legyen, létrehozásra kerül az a tudásbázis és kompetencia együttes, amely lehetővé teszi, hogy a hazai gazdasági szereplők versenyképesek legyenek a különféle dekarbonizációs technológiák terén.

További cél, a Zöld és Digitális átállást támogató felfedező és kísérleti megközelítésű kutatásoknak új, nemzetközi dimenzióját nyitó, együttműködésen alapuló, intézményesülő, dinamikus színtér létrehozása, amely a kutatási eredmények társadalmi, gazdasági, környezeti hasznosítását teszi lehetővé.

A projekt kiemelt céljai közé tartozik a tudományos és technológiai kiválóság erősítése, és a tudományos utánpótlásnevelés a különböző partnerségeken.

A projekt konzorciumi formában valósul meg, ahol a konzorciumvezető a Pécsi Tudományegyetem, és a konzorcium tagok: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Energiatudományi Kutatóközpont, Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Pannon Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem, Természettudományi Kutatóközpont.

Az RRF-2.3.1-21-2002-00009 azonosítószámú, „Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL)” elnevezésű projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében, 6 304 000 000,- HUF vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg. A Természettudományi Kutatóközpont szerződött támogatás összege: 387 000 000,- Ft.

A Természettudományi Kutatóközpont projektvezető:

Dr. Tompos András