KINAZ

                         

Új kinázgátló hatóanyagok fejlesztése kezdődik KTIA támogatással

A Magyar Tudományos Akadémia részvételével létrehozott konzorcium 234 248 237 forintot nyert a Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása című pályázati kiíráson. A Kinázgátló hatóanyagok fejlesztése vesefibrózis és diabéteszes nefropátia kezelésére c. projekt megvalósítására a KMR_12-es projekt keretében nyílik lehetőség. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával induló, 318 870 430 forint összköltségvetésű projektnek az új hatóanyagok tesztelésén túl további célja egy piacképes, szabadalmaztatható szerkezeteket tartalmazó kinázgátló vegyületcsalád kifejlesztése is.

     A Vichem Chemie Kutató Kft. vezetésével alakított konzorcium tagjai közé több nagynevű intézmény sorakozott fel a közös cél érdekében: így az SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, az SE Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet, az MTA Enzimológiai Intézete valamint a Pharma-Trend Kft. A résztvevők már hosszú évek óta foglalkoznak a világszerte aggasztó méreteket öltő krónikus veseelégtelenség problémájával, illetve kinázgátló hatóanyagok tesztelésével, fejlesztésével.

     Projektjük alapját a Vichem Chemie Kutató Kft. által az elmúlt évtizedek során folyamatosan fejlesztett "Nested Chemical Library™ (NCL)" technológia képezi. Az NCL könyvtár több mint 110 alapváz és több mint 600 alapstruktúra köré szerveződik, ezáltal a gyógyszerkutatásban jelenleg a világon elérhető legdiverzebb kináz gátló könyvtár. Az elnyert támogatás segítségével az NCL könyvtárból kiindulva olyan molekulák fejlesztését tervezzük, melyek hatásosak a cukorbetegség szövődményeként kialakuló krónikus veseelégtelenség kezelésére. Célunk a Vichem Chemie Kutató Kft. által kifejlesztett kináz gátlók közül vezetőmolekula kiválasztása és gyógyszerhatóanyag irányú továbbfejlesztése, a veseelégtelenség kapcsán kialakuló szöveti fibrózis gátlása, illetve a csökkent vesefunkció normalizálása. Tervezzük a legjobb hatású vegyületcsaládok szabadalmi bejelentését és preklinikai dossziéjának összeállítását.

     A krónikus veseelégtelenség incidenciája az elmúlt 15 év során megötszöröződött, és a jövőben a legoptimistább becslések szerint is mintegy évi 17 millió új esettel számolhatunk. A szöveti fibrózis mechanizmusa a kiváltó hatástól és többnyire az érintett szervtől is független, ezért munkánk nemcsak a vesefibrozis, hanem az egyéb szervekben előforduló fibrotikus folyamatok kezelésére is alkalmas lehet. A jelen pályázat sikere célzott terápiás gyógyszerhatóanyag kifejlesztését és piacra kerülését jelentheti a krónikus veseelégtelenség terápiájához.

A cégről és a fejlesztésekről bővebb információt a www.vichem.hu oldalon olvashatnak.

Kapcsolat: Dr. Erős Dániel

Név/cím: Vichem Chemie Kutató Kft. (1022 Budapest, Herman O. u. 15.)

Telefon/fax: (1)4872080

Email: eros@vichem.hu